lørdag 15. desember 2007

Historien om St. Lucia


Den 13. desember samlet det seg mange barn her i bygda og trosset kulden i Lucia-tog. Vi hadde med saxofon som skapte unik stemning, og sang og spilte på eldresenteret og gjennom de mørke veiene med lysene våre. Tror barna fikk en fin opplevelse. Under her er historien om Sankta Lucia, slik den er gjengitt på katolsk.no. Vet at det er litt ulike teorier om dette sagnet, men jeg synes det er fascinerende og spennende å lese. God helg!

"Historien forteller at Lucia ble født i Siracusa som datter av rike foreldre. Faren var av romersk bakgrunn, men han døde da Lucia var ung, slik at det var moren som tok seg av hennes oppdragelse. Moren skal ha hett Eutychia, noe som tyder på en gresk avstamning. Lucia hadde allerede som barn avlagt evig kyskhetsløfte og aktet å gi alt sitt jordiske gods til omsorgen for de fattige, men hun fortalte ingen om denne beslutningen, ikke engang moren. Da hun vokste opp til en vakker ung pike, lovet moren henne bort til en adelig hedensk yngling. Lucia lyktes i å utsette forlovelsesfeiringen, mens hun ba innstendig til Gud om at han måtte redde henne fra dette ekteskapet.
Moren ble svært syk etter i flere år å ha lidd av blødninger som ingen lege kunne kurere. Da overtalte Lucia henne til å foreta en valfart til det populære pilegrimsmålet Catánia, mindre enn åtte mil fra Siracusa. Der var graven til den hellige jomfru og martyr Agathe, som var blitt drept 52 år tidligere i forfølgelsene under keiser Decius (249-51). Mor og datter reiste til Catánia. I bønn viste Agathe seg for Lucia og sa: «Min søster, hvorfor ber du til meg om noe du like godt selv kan gi din mor? Din tro har helbredet henne!»
Som takk for dette miraklet ga moren Lucia lov til å leve ugift og å gi medgiften til de fattige. Men den kommende brudgommen, krenket og med såret stolthet, anga henne som kristen til keiser Diokletians stattholder på Sicilia, Paschasius. Dette skjedde i året 303, som var det blodigste året under keiserens kristenforfølgelse. Lucia ble fengslet og torturert, men hun var standhaftig og klaget ikke. Da ble hun dømt «ad lupanare», til å sendes til bordellet som straff. Der skulle hennes kyskhet gå tapt, og Den Hellige Ånd, som hun hadde fortalt dommeren at opplyste henne, vike fra henne.
Hun skulle fraktes på en oksekjerre til spott og spe gjennom byen, men tusen mann og flere okser klarte ikke å rikke jomfruen. Den rasende stattholderen fikk da samlet ved rundt hennes føtter og prøvde å brenne henne, men igjen ble hun berget av Gud. Deretter helte han kokende olje over henne, men hun fortsatte å være uskadd. Da ble stattholderen svært redd, og hun ble dømt til døden ved sverdet, og bødlene kjørte et sverd i halsen på henne. Men Lucia levde så lenge at en prest rakk å komme og gi henne sakramentet. Da først døde hun. Men før hun døde, forutsa hun den straff som skulle møte Paschasius, at kristenforfølgelsen snart ville ta slutt, at keiser Diokletian ikke ville regjere lenger og at han medregent i vest, Maximian Herkules (286-305), ville dø. (Kilde: http://www.katolsk.no/ )

9 kommentarer:

Anita sa...

Så interesant!!!! Vi feirer så mye, men historien bak er det få som har no greie på!! Håper det blir bakt pepperkaker hos dere idag!!

KLem Anita

En inredoholic sa...

Tack för informationen. Super!!

Och visst får du kopiera min tändsticksask :) Kör på bara.

Kram

Anne sa...

Egentlig en grusom og stygg historie..., og så får vi barna til å gå i tog for å minnes dette...hm...

Men grei lærdom å ha med seg på sin vei. Takk for det.

Fin helg videre til deg.

Hilsen fra landet sa...

Anemone: Synes det er en fin tradisjon å minnes den snille og lyse helgenen St. Lucia og det gode hun gjorde.
Alt det andre historiske er ikke akkurat noe jeg forteller barna da... selv om de har hatt om det både i 2. og 3. klasse forsåvidt.

Monica Therese sa...

Takk så mye for opplysningene,dette var det vel verdt å lese =)

ChatrinesLiving sa...

Hmm, så har jeg jo lært litt nytt i dag også:) Det høres ut som dere har det veldig kaldt ja, det er alt annet enn hva man kan si om været her... 7-8 pluss og regn i bøtter og spann. Ikke hverken vanlig for årstiden, og heller ikke særlig stemningsfullt, nei.
Men en desto bedre grunn for å kose seg innendørs:)
Ønsker deg en fin 3advent-søndag!
Klem:)

Mita`s hjørne sa...

Har jo hørt denne legenden tidligere, men tenker jo ikke over den...
På et vis er den jo flott, samtidig litt skremmende... uvirkelig...

Ha en koselig søndagskveld...

Anne sa...

Spennende historie om Lucia. Jeg har hørt den litt annerledes. Det er sikkert mange sagn om henne. Kos deg den siste uken før jul! Klem

Brit. (lille meg) sa...

Hei! Jeg måtte innom deg enda en gang.
Jeg har en utfordring til deg på bloggen min. Jeg må si at jeg ble heller ikke spurt på forhånd.