søndag 3. februar 2008

Min søte hemmelighet...

Ja, min hemmelighet er søt og gylden og står gjemt bak melposen i matskapets mørke. Det å vite at jeg har den magiske flasken stående i skapet gjør meg litt hemmelighetsfull fornøyd. En klunk med den gyldne væsken til et bakverk, en dæsj på en dessert, en stenk i en saus - og vips - har jeg det lille ekstra, den hemmelige ingrediens som ingen smaker men som er der likevel. Kanskje er den psykologiske effekten vel så stor som den reelle, ved denne Canadas gull. Har hatt en drøm om å oppleve Canada fra jeg var liten, men har ikke kommet dit enda. Men en liten bit av Canada-drømmen har jeg hos meg - i skapet mitt!
Andreas Viestad har beskrevet fremgangsmåte for å lage sin egen lønnesirup: "Alt man trenger å gjøre er å kutte av en fingertykk lønnegrein og henge på ei flaske, og neste dag var den full av søt saft. Du trenger omtrent to liter lønnesaft for å oppnå et par desiliter eller mindre med sirup. Velg en grein som henger nokså høyt, på et tre der det er lite maur. Greinen bør være akkurat så tjukk at du får plass til å træ flaska innpå den. Kutt greinen, træ på flaska, bind flaska fast med en hyssing. La henge til den er halvfull før du tømmer den. Du trenger minst én liter saft, helst to. Kok inn saften på lav varme til den begynner å tykne og bli lysebrun. Pass på at den ikke brenner seg."


Lønnetrær vokser ikke naturlig her vi bor, men en venninne av meg har plantet lønnetrær i en ring, som en nydelig liten park. Har trodd det er fordi hun synes de er pene og gir fin høstfarge, men nå har jeg funnet ut den egentlige årsaken, har ikke du?

25 kommentarer:

Tiril sa...

Takk for kommentar på bloggen min. bor i Rogaland,så det er nok et stykke fra deg.Heldige eier av lønnesirup,har ikke smakt tror jeg,men hørt om den har jeg

FO - 2 sa...

Nam nam.
Lønnesirup på pannekaker. DET er godt det! :)
Hvis du kikker innom meg, så kan du få bli med til Canada en tur. ;)
Fin fin søndag til deg! :)

Anonym sa...

Hei igjen, er bare innom en liten tur for å ønske deg god helg, og så lese om lønnesirup. Tror ikke sirup er tingen for meg, liker ikke sæææææææge ting jeg. Koselig å titte innom deg.

Rune Eide sa...

Den flasken så god ut! Må kanskje tenke på kaloriene :-(

Re: "Broer som binder" - jeg har lagt ut følgende kommentar der også:

Landsliv: Det er notert - bare legg inn en bro( eller din tolkning av en...) nå du dersom du har en tilgjengelig - bare gi meg beskjed når du har gjort det, så skal jeg komme på besøk igjen!

Jeg ser du er litt redd det blir for ofte. Vi prøver nå forsiktig med en gang i måneden (månedskiftet). Jeg har tenk å gjøre en evaluering av responsen idag eller en av de nærmeste dagene og så kan vi jo alle diskutere videre "politikk" i dokumentarfeltet på den.

Min situasjon er også slik i den nærmeste fremtid at det ikke kan bli for ofte :-)

Linda sa...

Hei!Takk for hilsen.Så enklere ut å kjøpe lønnesirup.Da jeg hadde jentetelag,hadde vi Goodis fra
Hennig Olsen.Det var en nydelig is med litt lønnesirup i,pluss hakka pistasjnøtter og litt sirup å helle over.Nam.Kan anbefales.Du har jo en ekstra desj bakerst i skapet.God søndag!Hilsen Linda :))

hannemor sa...

Hei og takk for titt og hilsen i Dukkehuset mitt!

Man blir fort "hekta på dette merker jeg! Når man tror man har sett nok for en stund, dukker det salvsagt opp ENDA en nettbutikk eller ukjent bloggnavn,,,,og jeg bare MÅ inn å titte littegrann! Og når du først er på den siden så kan du jo likegodt klikke på en link eller 5 der også.....ja sånn går nu dagan!! ((o:

Velkommen igjen!

Anne-Berit sa...

For en artig historie om lønnesirup,og hvordan den lages.Har hørt at den skal være veldig god,men har aldri smakt den.Velkommen med i Broer som Binder,jeg er også med der,tror det kan bli gøy.Ha det fint:)

Synnøve. sa...

lönnsirap är gott, tyvärr ganska dyrt att köpa här tror jag.
Har smakat det.
Annars så har du fina bilder hos dig tycker jag.
Kram från Synne :)

Anonym sa...

Mmmm nam nam! Svak for lønnesirup jeg og ;-) Men det er mulig jeg fortsetter å kjøpe den altså....den oppskriften vet jeg ikke helt om jeg tør prøve meg på....mannen ville trodd jeg var helt sprø om jeg begynte å tappe saft fra trærne her ;-)

organic-lizzi sa...

Åhh!Det er jo kjempegodt..
Glemmer at jeg har en flaske stående..Hmmm!
Fortsatt fin kveld..
Klem Randi

Elisabeth sa...

Marple syrup er utrolig godt, og som du sier utrolig anvendbar. Jeg kan betro deg at jeg osgå har en slik flaske i matskapet *hvisker*

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Lønnesirup, nam!- bare ordet syder av herligheter, håper du kommer deg til Canada, der har jeg bodd, nærmere bestemt i Toronto! Nydelig land!
Klem fra Lisbeth

ChatrinesLiving sa...

Åååå, så godt ut! Jeg har faktisk aldri smakt lønnesirup... Her har jeg gått glipp av noe, garantert...!
Ha en super kveld!
Klem:)

Marie sa...

Lønnesirup har eg faktisk aldri smaka, men det ser søtt og godt ut. Kanskje litt for søtt? Ein liten dasj her og der høyrest bra ut.

Ha ein god tirsdag :)

Mita`s hjørne sa...

Hva gjør vel det... når du har drømmen i skapet, i mørke bak melposen... skal se du en dag får oppleve Canada - så et program på Travel kanalen er en kveld - jammen er det vakkert der borte, å for noen nydelige hus...drømmen, drømme...

Ha en koselig kveld...

Monica Therese sa...

Deilig liten hemmelighet du hadde da =)
Alle skulle hatt et lønnetre i hagen,eller hva..? Kjekt å ha til gangen..hehe..!!

Verkstedet sa...

det hørtes godt ut!
ha fine dager, her eer det greys som gjelder for kvelden!

chevostar sa...

Dette såg spennende ut! Å lage sin egen lønnesirup!
Alltid kjekt med hjemmelagede ting!
Ha en flott onsdag!

Emmeline sa...

*ler... Så du tror jeg klager ubegrunnet??? hehehehe!
Hå nei, er man interiørblogger så er man interiørblogger. Her kommer intet rot innenfor linsevinkelen--men utenfor derimot.
Jeg har vært innom deg og lest dette innlegget med lønnesirup før. Jeg skjønner at du følger med på Andreas Viestad, jeg syns han er så ufattelig blærete at jeg nesten ikke orker å lese de oppskriftssidene hans.. Men for å være ærlig så er det jo bare å skjerpe seg selv og ha en positiv innstilling til folk så går det bra. Dette lønneprosjektet med en flaske høres ut som et prosjekt som egner seg bedre på bilde enn i virkeligheten, men der har du lasagne Emmeline igjen, hehehe...
Tja sirup høres ut som en spenstig ingrediens iallefall --det skal prøves. Finner du en billig billett til Canada så hiver jeg meg med på lasset gitt, hadde vært et bra sted for husmorstreiker!

MODERN COUNTRY sa...

Slurp :))

Du, jeg kom for å fortelle deg litt om udyret treormen. Tidligere spurte du meg om hva en treorm var, hvilke skader den kunne utrette og om den forflyttet seg til andre møbler. Treorm oppstår ofte når møblene står på råe steder. Gjerne steder som er litt møkkete, støvete eller som har krypdyr. Kjellere, loft og skjul er slike steder. Treormen er mest glad i mykt tre og borrer seg inn i selve treet. Der legger de ofte egg og slik sprer den seg videre. Treet spiser den og den trives veldig godt når den kommer inn i varmen igjen. Det går ann å behandle treverket, men det bør først støvsuges, helst inn i alle hull. Deretter smører du inn møbelet med middel mot treorm og lar det stå mellom 3-14 dager. Alt etter hva slags middel du bruker og hvor kraftig virkning det har. I tillegg finne det (iallefall her jeg bor) egne bedrifter som dypper møbler i syrebad, i gasskammer eller i fryserom for å drepe alt. Treormen vil springe fra et møbel til et annet, og det er katastrofe hvis den går i selve huset. !!!
Hvis treormen bare har borret seg iin i en eller flere planker/deler kan dette skiftes ut.
Skjønner? Så alltid se etter huller i treverket når du skal kjøpe noe gammelt treverk! Så klapper du på det for å se om det kommer ut sagmugg. Gjør det det, er den fortsatt aktiv og må behandles!!
Var dette grei nok forklaring? hihi..Nei, nå skal jeg legge hodet ned litt og se på tv. Er såååå trøtt i dag! Ha en hyggelig kveld!
Klem fra meg (",)

Hilsen fra landet sa...

Dette med treormen er virkelig noe av det mest motbydelige jeg har hørt om på lenge - og jeg som ikke ante noe om det i det hele tatt!!! :grøss: Og dette finnes altså i Norge? Så grusomt. Virkelig noe å være obs på. Veldig viktig å lære. Men du aina: Du har ikke lovet meg å la være å male den nyanskaffelsen! Håper inderlig du lar den være slik den er - helt nydelig!

Klarafina sa...

Nam! Lønnesirup er virkelig godt til mye. Jeg synes absolutt du må ta deg en tur til Canada. Det er et enormt stort land, og jeg har bare opplevt noen biter av det. Vancouver er forresten den fineste by jeg har sett (og jeg har sett mange).

Garden Angel sa...

Det høres jo godt ut. Kanskje jeg skulle prøve lønnesirup en gang.
Vi har en del lønnetrær i området, men ikke i hagen. Så jeg tror nok jeg får kjøpe en flaske:)
Ville nok sett litt merkelig ut om jeg satte meg godt tilrette i en park og begynte å tappe lønnesaft..he he:)

Når det gjelder de rosekrusene, så er de favorittkoppene mine:) Drikker kaffe og te av de hver dag!!!
Har samme serien i tallerkener, asjetter osv...
Jeg deler din lidenskap for valmuer! De er bare sååå vakre!!!
Ha en fin dag!
Klem:)

Garden Angel sa...

Forresten så elsker jeg den Sårgårdsteen fra Kobbs. Visste ikke at de hadde den på Ikea???!
Har kjøpt den når jeg har vært i Sverige jeg. De har også en til fra Kobbs som heter "Himlagott"...nydelig den også!
Men da får jeg altså kjøpt den på Ikea, så fint da!
Takk for tipset:)))

This is Kia sa...

Hej! Tack för kommentaren på min blogg. Gottt med lönsirap, har du det på pannkakor också?

Trevlig helg!


kramar Kia