torsdag 22. november 2007

Lysestøperdagen

Dette lyset har fått navnet etter de tre vise menn, og har en gren for hver konge; Baltasar, Kaspar og Melkior. Evangeliene forteller ikke så mye om disse tre, men Matteus omtaler besøket deres i stallen i Betlehem. Jeg synes lyset er så vakkert og høytidelig, og drømmer om å få til å lage et slikt. Dette under har har venninnen min laget - og søndag skal jeg til henne og lære!! Gleder meg så utrolig! Vi skal dyppe lys på selveste Karimesse, den 25. november. Karimesse er oppkalt etter den hellige Katarina fra Alexandria som led martyrdøden rundt år 310. Det har jeg nå lært at i gamle dager var slaktingen over på Karimesse, så det var rikelig tilgang på talg. Lysene ble laget av talg fra slaktingen. På Karimesse var uteonnene var unnagjort og den store julestria et stykke unna. Ofte lagde de lys for hele året - både lange, rette julekveldslys, kirkelys og tregrenede helligetrekongerslys. Etterhvert ble talgkvaliteten dårligere, og da ble hverdagslysene dyppet. (Anbefaler boken "Lysår" av Lie, Brox og Gotaas - her står det mye mer om dette).

I dag tar vi det menneskeskapte lyset som en selvfølge. Men på den tiden da den levende flammen var det eneste som brøt vintermørket, tilla folk ilden magisk kraft, og leste både sin egen og gårdens fremtid i lysene. Brant den lenge og jevnt, hadde folket liv og lykke i vente. Men blafret flammen svak og ustadig, var det sorg på veg. Med en slik skjebnetro på lyskvaliteten er det ikke rart at de gjorde seg flid med lysdyppingen!


Vil gjerne dele et bilde av utsikten min fra inngangsdøren - nyter å bo rett ute i det fri!
Ha en fin dag!

14 kommentarer:

MODERN COUNTRY sa...

Heisann!
Satte meg akkurat ned og så leste jeg kommentaren din. Tok meg en tur, og her inne var det koselig :) Lysstøping, noe så moro! Bringer frem gode minner fra barneskolen da vi hadde juleverksted. Pleide å dyppe fingrene nedi og lage et "fingerlys" :))
Skikkelig stemningsfullt her inne.

Oj, så så jeg du snappet opp skapet med hønsenetting. Ja, er ikke det flott! Det er virkelig en favoritt!

Ønsker deg varme fine dager,
Klem fra Aina (",)

Gunhild sa...

Så flott med snø!! Har du vært på tupperware party? Interiørparty er nesten det samme, bare at da er det ting fra f.eks. Perfect Home og Casas. Jeg kjøpte ei hvit trekurv med smijernshåndtak.

Aina sa...

Du har satt deg inn i historien høres det ut som, fint lys, det blir nok kjekt å lære:o)
Idyllisk utsikt fra døren, det er TOPP å bo på landet med naturen rett utenfor vinduet.
Ha en super fredag!

Zizzi Molde sa...

Så spennende med lysstøping da... Og det bildet ditt av din vakre natur var bare SÅ flott. Skikkelig idyllisk, og JA, det er godt å bo på landet! Ha en fin fredag!

Monica Therese sa...

For en deilig utsikt du hadde fra huset ditt da =)
Kulene er foresten kjøpt på traktøren (",) Og de har nett butikk..hehe..!! De runde er sikkert over 10 cm i omkrets,og de avlange er rundt 10 cm lange... Jeg falt fullstendig for de,og forelsker meg mer og mer for hvert blikk som faller på dem =)

Monica Therese sa...

Du kunne virkelig din historie "lekse" du =) veldig kjekt å lese om,og jeg håper at dine lys støpings timer blir blogget..hehe..!!

Emmeline sa...

Oi oi...Vinter og sne. Det var virkelig et skikkelig vintervær hos deg i dag. Litt av en julestemning sammen med de vakre lysene. Lysestøping er den perfekte førjulsaktivitet. Håper det blir kjekt! Lykke til og god helg:0)

Anne sa...

Å så fin et lys. Disse har jeg skikkelig sansen for. Et symbol atpåtil.
Lys har jeg faktisk aldri støpt selv, men kunne virkelig ha tenkt meg å prøve. Foressten har det faktisk åpnet en egen lys-butikk her hos oss. En dansk kjede som har etablert seg. Så mye fine lys, i alle fasonger og farger. Litt vel mye "dill dall" kanskje, kjøpte kun hvite jeg da nå jeg var innom her en dag. Dyre lys, men jaggu brenner de fint og lenge.

God helg herfra.

Grannylovestoknit sa...

Hei! Så fint innlegg dette var. Jeg har selv fått et slikt lys for etpar år siden av min snille nabo, som hun har laget selv. Har ikke hatt råd til å bruke det, jeg!

ChatrinesLiving sa...

Heisann!
Så fint innlegg om lys! Det er x-tra koselig med lys på denne mørkeste tiden av året:) Her i huset brennes det masse lys, tør ikke tenke på hvor mange det blit i løpet av en vinter;)
Ser veldig deilig ut å bo slik, uten innsyn rett i stua til næremste nabo.
Vinteren er kommet for fulle, her er det også en masse smø:)
Ønsker deg en fin lørdagskveld!
Klem fra meg:)

Ellie sa...

Slike lys er så fine, synes jeg. Artig med litt historikk også!

Ellie sa...

Glemte å si at utsikten fra inngangsdøren var fantastisk stemningsfull! Ha en fin kveld!

Mita`s hjørne sa...

Nydelig bilde...
Lysstøping er jo koselig...

Ha en koselig kveld...

Olstad sa...

Så bra innlegg artig å lese om lysstøping. Kunne ønske jeg kunne få til noe slikt. Får vente litt til knerten blir større ser ikke for meg at 3 år og lysstøyping er ideelt.

For en flott utsikt du hadde det var så flott bilde.

Ha en fin kveld